Vitamix – urządzenie dla miłośników surowej diety, wegetarian, fanów mięsa oraz całej rodziny

Vitamix to urządzenie, które pokochali miłośnicy RAW food. Jest to tak tak zwana surowa dieta, która polega na sięganiu po jak największą ilość produktów surowych. Dopuszczalna obróbka cieplna wynosi w tym wypadku jedynie czterdzieści stopni. Vitamin nie podgrzewa jedzenia w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Ostrza wykonują niezwykle szybkie ruchu, co prowadzi do podgrzewania produktów. Wszystko za sprawą powstające podczas ruchów ostrzy ciepła. W efekcie nie dochodzi do utraty cennych składników mineralnych oraz witamin. Osoby nie jedzące mięsa oraz alergicy mogą z pomocą urządzenia Vitamix tworzyć smaczne i zdrowe alternatywy dla mleka zwierzęcego. Wykorzystując Vitamix, można przygotować również pasty, smarowidła, pysze zupy oraz kremowe desery. Z pomocą urządzenia można przygotowywać zarówno posiłki wegetariańskie, jak i te zawierające mięso. Pociechom można natomiast zaserwować pyszne i świeże zarówno jedzenie, jak i napoje. Jedzenie ze słoiczków już nie będzie potrzebne.

Zielone smoothies. Z pomocą urządzenia Vitamix można przygotować wyjątkowo pyszne zielone smoothies, czyli znany i ceniony na całym świecie koktajl, który również w Polsce ma coraz większą grupę miłośników. Zielone smoothies ma postać gęstego napoju, który składa się z warzyw, owoców oraz warzyw liściastych. Zawierają one ogromne ilości chlorofilu, który: -neutralizuje wolne rodniki – w tym wypadku jego działanie jest podobne do witaminy A, C oraz E; -pobudza układ immunologiczny; -reguluje ciśnienie krwi; -redukuje nieświeży zapach z ust oraz nieprzyjemny aromat ciała; -wspomaga oczyszczanie krwi oraz organizmu z toksyn; -zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych; -działa detoksykacyjnie na wątrobę; -wspomaga walkę z anemią; -oczyszcza jelita; -dodaje energii; -pomaga odmłodzić organizm. Zielone napoje skutecznie oczyszczają jedne z najważniejszych organów wewnętrznych naszego ciała: wątrobę oraz trzustkę. Trzeba jednak pamiętać, że nieprawidłowo prowadzona obróbka zielonych roślin liściastych prowadzi do niszczenia cennego chlorofilu. Sięganie po nie w stanie surowym jest rozwiązaniem najbardziej korzystnym. To właśnie z tego powodu zielone smoothie okazuje się być najlepszym sposobem na zapewnienie sobie obowiązkowej porcji warzyw oraz owoców w ciągu dnia. Zielone napoje to jednak nie tylko chlorofil. Dostarczają one również: -wapnia; -magnezu; -kwasu foliowego; -luteiny; -błonnika pokarmowego.

Do tego dochodzą witaminy: A, B1, K oraz B5. Za najlepszy napój uznawany jest ten, w którym sześćdziesiąt procent stanowią owoce, zaś pozostałe czterdzieści to warzywa liściaste. Sergei Boutenko mówi, że nie można zapomnieć jeszcze o wodzie. Dzięki niej konsystencja napoju nie jest zbyt gęsta, a jego wypicie nie nastręcza żadnych trudności. Uważa on także, że dodawanie innych składników, takich jak na przykład popularne jagody goi jest zbędne. Sprawiają one bowiem, że napój zostanie strawiony zbyt szybko. Wśród przypraw, które można wykorzystać, aby poprawić smak napoju wymienia się: -sok z cytryny; -cynamon; -miód. Boutenko do owoców zalicza: -pomidory; -ogórki; -awokado; -paprykę; -melona. Warzywa według niego to: -ziemniaki; -bataty; -brokuły; -warzywa korzeniowe; -szpinak; -kapusta; -jarmuż. Aby zawarte w napoju substancje rozpuszczalne w tłuszczach lepiej się wchłaniały, dodać warto odrobinę oleju lnianego, oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek. Aby smoothie przynosiło organizmowi korzyści, należy sięgać po różne warzywa. Jednego dnia można oprzeć swój napój o jarmuż, drugiego zaś o szpinak.

13 stycznia 2016

Dagmara Kowalik

Dietetyk, swoje metody leczenia opiera na ziołolecznictwie. Podkreśla, że częste stosowanie domowych wyrobów z owoców, ziół i warzyw poprawia koloryt cery i zwalcza większość stanów zapalnych.