Co warto wiedzieć o blenderach?

Historia blendera

Pierwsze urządzenia w niczym nie przypominające współczesnych blenderów pojawiły się w sprzedaży pod koniec XIX stulecia. Służyły one do zmiany konsystencji niektórych pokarmów na płynną, a dokładniej używano ich do „upłynniania” ziaren zbóż. Konstrukcja współczesnych blenderów uległa ogromnej zmianie, ale ich funkcje pozostały niezmienne. Juice blender Na Wyspach Brytyjskich obecnie także bardzo często stosuje się nazwę „Liquidizer”. Nazwa ta pochodzi od słowa „liquid”, które przetłumaczone na język polski znaczy „ciecz”. Jeżeli przetłumaczymy „liquidizer” na język polski, to będzie to oznaczało „upłynniacz”.

Obok sokowirówek wyciskarek do soku, blendery stały się urządzeniami, dzięki którym możemy konsumować owoce w postaci musu, czy koktajlu. To nie tylko forma niezwykle przyjemna dla naszego podniebienia, ale jednocześnie przynosząca wiele korzyści zdrowotnych. Zanim zdecydujemy się na zakup blendera powinniśmy jednak poznać jego możliwości, ale także poznać różnice pomiędzy sokiem, a koktajlem owocowym lub warzywnym. Dzięki temu będzie nam łatwiej podjąć decyzję i wybrać urządzenie, które będzie najlepiej odpowiadało naszym potrzebom.

Zdrowie w kuchni

Jak działa blender?

Blender jest urządzeniem, który służy nie tylko do rozdrabnia owoców, ale także innych produktów. Produkt końcowy, który otrzymamy posługując się blenderem będzie miał płynną i jednorodną konsystencję. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu noża, który wiruje z dużą prędkością. Blender działa na odmiennej zasadzie niż wyciskarki do soku, czy sokowirówki. Jednak efekt końcowy jest mocno zbliżony – resztki komórek roślinnych, których nasz organizm nie jest w stanie strawić, wirujący z dużą prędkością nóż rozrywa, dzięki czemu z komórek wydobywane są składniki mineralne, witaminy i enzymy.

Sokowirówka

Przypomnijmy, że sokowirówka rozrywa zbudowane z celulozy błony komórkowe w wyniku tarcia, które następuje na tarce działającej z dużą prędkością. Z kolei w wyciskarce masa roślinna jest miażdżona. Na tym jednak kończą się podobieństwa pomiędzy tymi urządzeniami. Dalszy proces powstawania soku w sokowirówce lub w wyciskarce prowadzi do oddzielenia soku od zawierającej przede wszystkim błonnik pulpy. W blenderze oba te składniki są zachowane.

6 listopada 2016

Hubert Budzich

Pracownik naukowy, testujący maszyny do blendowania oraz ich wpływ na jakość otrzymywanego produktu.