Wybieramy blender – poradnik

Blender to urządzenie bardzo proste w użyciu, ale przez to łatwo przeoczyć wiele z jego ważnych elementów i nie uwzględnić ich przy kupowaniu sprzętu dla siebie. Jakie to elementy? Sprawdźmy i spróbujmy znaleźć blender najlepszej jakości. Blendery ręczne i kielichowe Wielu domowych kucharzy nie może już sobie wyobrazić swojej kuchni bez blendera. Miksery i sokowirówki nie są w stanie ich zastąpić przy produkcji zup, lodów, owocowych koktajli i wielu innych rzeczy. Nie jest jednak łatwo dobrać urządzenie idealnie dopasowane do swoich potrzeb. Wybierać trzeba spośród dominujących na rynku dwóch typów blenderów: ręcznych i kielichowych. Przy ich porównywaniu trzeba zwracać uwagę na moc urządzenia i ilość obrotów silnika na minutę, a także na rodzaj ostrzy i kielicha. Zacznijmy jednak po kolei.

Blendery ręczne. Blendery ręczne wyróżniają się tym, że w czasie pracy trzyma się je w ręku. W ich wypadku bardzo ważne jest to, by były wyposażone w przeciwrozpryskową osłonę ostrza, co w praktyce okazuje się zbawienne. W niektórych urządzeniach poza funkcjonalnością podstawową można znaleźć specjalne końcówki do pracy z cebulą, serem lub ziołami, a nawet trzepaczki do jajek i śmietany. Zasilanie blenderów ręcznych może pochodzić z sieci lub z akumulatora.

Blendery kielichowe. Blendery kielichowe są przede wszystkim większe. Urządzenie ustawia się na blacie i pracuj samodzielnie. W związku z tym trzeba jednak zwrócić uwagę na sposób jego ustawienia. Dobry blender kielichowy powinien posiadać jakąś technologię zapobiegającą jego przemieszczaniu się w czasie procy. Zasilanie zawsze pochodzi z sieci. Niektóre blendery tego typu bywają głośne i trzeba na to zwrócić uwagę. Jeśli blender po skończonej pracy nie będzie chowany do szafki, nie będzie z tym problemu, ponieważ producenci w większości bardzo dbają o estetykę swoich urządzeń.

Moc. Potrzebna nam moc zależy od rodzaju pracy, jaką będzie wykonywał blender. Za absolutne minimum gwarantujące prawidłowe wykonanie podstawowych funkcji uznaje się moc na poziomie 200W. Blendery ręczne mają zazwyczaj od 100W do 900W, a blendery kielichowe mogą mieć nawet 1500W mocy. Większa moc przekłada się oczywiście na możliwość radzenia sobie z twardszymi rzeczami, ale trzeba zaznaczyć, że jest to kwestia skuteczności rozdrobnienia, czyli wielkości grudek gotowego produktu. Pamiętajmy też, że tylko blendery kielichowe radzą sobie z rozdrabnianiem lodu.

Obroty. Regulacja obrotów nie jest standardem, ale to bardzo wygodna funkcja. Proste urządzenia ręczne powinny mieć przynajmniej dwa „biegi", a najlepsze kielichowe nawet 16. Nowością jest funkcja pulsacyjna włączająca i wyłączająca maksymalne obroty, co sprawdza się znakomicie przy najtwardszych substancjach. Ostrza Najlepsze ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej. Powinny być ząbkowane, co znacznie spowalnia ich użycie.

Kielichy. Kielich blendera może być plastikowy lub szklany. Lepsze są kielichy szklane, gdyż są trwalsze i dodatkowo cięższe, co ułatwia pracę. Zazwyczaj kielichy szklane stosuje się w urządzeniach o większej mocy. Trzeba mieć na uwadze, że kielichy plastikowe szybko się rysują, co pogarsza ich właściwości estetyczne. Wygodnym dodatkiem jest zawsze miarka nadrukowana na kielichach.

1 lutego 2016

Hubert Budzich

Pracownik naukowy, testujący maszyny do blendowania oraz ich wpływ na jakość otrzymywanego produktu.