Sokowirówka czy wyciskarka do soków?

Wybór wyciskarki do soków lub sokowirówki to na pewno dobra decyzja, ale konkrety powinny być ustalane dopiero po dokładnym namyśle i zapoznaniu się ze specyfikacją poszczególnych urządzeń. Rynek jest bowiem zróżnicowany, a ceny niektórych urządzeń wysokie. Wskazanie dokładnego modelu może być dość skomplikowane, ale jeśli podejdzie się do zagadnienia w sposób sensowny i metodologiczny, nie można dokonać złego wyboru.

Trzeba mieć na uwadze tylko to, że nie ma jednego idealnego urządzenia i zakup urządzenia droższego nie zawsze musi oznaczać lepsze efekty dla zaspokajania naszych konkretnych potrzeb. W praktyce ważne jest to, że różne urządzenia różnie radzą sobie z różnymi surowcami, a proces uzyskiwania soku w sokowirówkach jest wyraźnie inny od procesu zachodzącego w wyciskarkach. Spróbujmy znaleźć najlepsze urządzenie dla nas odpowiadając sobie na kilka pytań.

I. Jakie soki lubimy?

Jeśli lubimy soki z typowych warzyw i owoców, pytanie można w zasadzie pominąć, ponieważ każde urządzenie przygotuje sok z jabłek, pomarańczy czy marchwi. To nie problem. Gorzej będzie, kiedy zachce nam się soku z roślin liściastych, takich jak szpinak, albo z roślin jagodowych, chociażby z malin. Sokowirówka nie nada się do takich czynności, a jeśli ogólnie chcemy się zabierać za twarde warzywa, niezależnie od typu urządzenia, trzeba będzie kupić coś z mocnym silnikiem.

Zdrowe wyciskane soki

II. Jaką gęstość soku preferujemy?

Soki z sokowirówki są zazwyczaj klarowne, takie jak z kartonów w sklepach. Czasami jest tylko w nich trochę osadu. Częściej jest na nich pianka. Soki z wyciskarek zawsze będą bardziej mętne, chociaż to jak bardzo, zależy od zastosowanych sit i czasami można nawet stopień klarowności soku regulować. Co ważne, sok z wyciskarki przechowamy do dwóch dni, a sok z sokowirówki pije się od razu.

III. Ile chcemy mieć soku?

Na to pytanie można odpowiedzieć na dwa sposoby. Przede wszystkim, sokowirówki pracują dużo szybciej od wyciskarek, chociaż statystycznie produkują mniej soku z jednostki surowca. Ich soku nie da się jednak przechowywać, więc nie da się rano wygodnie przygotować większych ilości przed obiadem w dużym gronie rodzinnym. W sokowirówce trzeba by robić sok przed samym posiłkiem.

Wyciskarce można dać więcej czasu i pozwolić sokowi potem poczekać nawet do następnego dnia. W szczegółowych przypadkach bywa inaczej, ponieważ niektóre sokowirówki wymagają częstego czyszczenia i usuwania resztek, a są też wyciskarki, w których możliwa jest dosłownie praca ciągła, przez co można wyprodukować zadziwiająco dużo soku w jednostce czasu.

5 czerwca 2017

Hubert Budzich

Pracownik naukowy, testujący maszyny do blendowania oraz ich wpływ na jakość otrzymywanego produktu.