Jak dzięki blenderowi przygotować zielony koktajl?

Osoby, które cenią sobie zdrowy tryb życia to również osoby, które nie tylko doceniają znaczenie zielonych koktajli, ale również przywiązują wagę do tego, aby zajmowały one ważne miejsce w diecie. Trudno się temu dziwić, nie można bowiem zapominać o tym, jak bardzo korzystne jest ich picie dla naszego zdrowia. Spora dawka błonnika pozwala na oczyszczenie układu pokarmowego, krwi oraz limfy, zwraca przy tym na siebie uwagę dzięki temu, że ułatwia zdobycie, a następnie również utrzymanie idealnej z naszego punktu widzenia wagi. Zielone koktajle mają również do siebie to, że są w stanie dostarczyć nam tak solidną dawkę witamin, jak i minerałów.

Jeśli wypijamy je na śniadanie, możemy liczyć na solidny zastrzyk energii, który utrzymuje się przez cały dzień. Już choćby dlatego warto zastanowić się nad tym, czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby zastąpienie koktajlem przynajmniej jednego ze spożywanych przez nas posiłków. Jest to przecież idealne danie dla osób zabieganych, przygotowanie koktajlu nie powinno nam bowiem zająć więcej niż pięć minut. Do koktajlu należy oczywiście dodać przynajmniej łyżeczkę oleju, organizm powinien mieć bowiem szansę przyswojenia substancji rozpuszczalnych w tłuszczach takich, jak witamina A oraz witamina K.

Koktajl jest pyszny bez względu na to, co do niego dodamy, szczególnie ciekawe wydaje się jednak połączenie jabłka, pomarańczy i banana znane między innymi z usuwania toksyn oraz właściwości odchudzających. Jeśli szukamy pomysłu na ciekawe połączenie powinniśmy rozpocząć od jednej lub dwóch szklanek jarmużu, jednej pomarańczy, jednego jabłka oraz jednego banana w połączeniu z jedną pomarańczą. Do tego niezbędna jest jedna szklanka wody mineralnej a opcjonalnie – jedna łyżeczka oleju lnianego. Na dno koktajlu należy wlać szklankę wody, a potem dodać obrane i odpowiednio rozdrobnione owoce oraz jarmuż, który wcześniej został pocięty w paski. Kolejnym etapem jest dodanie łyżeczki oleju, potem zaś nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko zmiksowanie przygotowanej w ten sposób mieszanki. Koktajl najlepiej jest wypić zaraz po jego przygotowaniu, wtedy bowiem charakterystyczne dla niego składniki działają najlepiej.

3 lutego 2016

Dagmara Kowalik

Dietetyk, swoje metody leczenia opiera na ziołolecznictwie. Podkreśla, że częste stosowanie domowych wyrobów z owoców, ziół i warzyw poprawia koloryt cery i zwalcza większość stanów zapalnych.