Smoothie z dyni klonowej

Nadeszła jesień! Latte z przyprawami z dyni, łachy dyniowe, rzeźbienie w dyniach... wszystko, co jesienne, wydaje się być związane z dyniami. Uwielbiamy je dekorować, widywać na przydrożnych straganach, wykorzystywać w potrawach; dynie to najwspanialsze świąteczne doświadczenie jesieni.

Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jak wspaniałe są dynie dla naszego zdrowia? Poważnie, korzyści płynące z jedzenia dyni obfitują w te wspaniałe pomarańczowe warzywa, które sprawią, że będziemy je kochać i pragnąć ich jeszcze bardziej w tym sezonie.

Jakie są korzyści płynące z jedzenia dyni?

  • Jest bogata w witaminę A. Tylko jedna filiżanka zawiera ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia, co jest bardzo ważne dla zdrowia oczu i widzenia w nocy.
  • Jest bogata w witaminę C. Wzmocnij swój układ odpornościowy przez całą zimę (i sezon grypowy!), dodając ją do smoothie, zup, wypieków i nie tylko. Jedna filiżanka dyni zawiera 19 procent zalecanego dziennego spożycia.
  • Więcej potasu niż banan. W filiżance dyni konserwowej znajduje się ponad 500 miligramów potasu; to więcej niż w dużym bananie!!!
  • Błonnik! Dynia szybko napełni Cię błonnikiem - 7 gramów w jednej filiżance. Błonnik pomaga również w trawieniu i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Badanie Nutrition Research Review przeprowadzone przez Uniwersytet Cambridge wykazało, że kiedy dynia była stosowana u pacjentów z cukrzycą, spowodowała spadek poziomu cukru we krwi. Badanie wykazało, że dynia może być stosowana do naturalnej regulacji poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 zamiast stosowania insuliny chemicznej.

Dlaczego dynia jest superżywnością?

Dynia zawiera przeciwutleniacze, które pomagają naszemu organizmowi zwalczać komórki rakowe, a także obniżają ryzyko poważnych schorzeń oczu i chorób serca. To bogate w składniki odżywcze warzywo może pomóc w zwiększeniu odporności, którą poważnie traktujemy w zimnych miesiącach zimowych, kiedy grypa jest tuż za rogiem.

Dynia przynosi korzyści również tym z nas, którzy starają się zrzucić zbędne kilogramy. Jej wysoka zawartość błonnika pomaga nam dłużej czuć się sytym, a ponieważ w 94% składa się z wody, nie zawiera dodatkowych węglowodanów, które można znaleźć w innych produktach spożywczych. Ma naturalnie niską zawartość tłuszczu, a nawet nasiona dyni przynoszą nam korzyści dzięki swoim bogatym w składniki odżywcze skorupkom.

Przepisy z większą liczbą zalet dyni

Chcemy, abyś rozkoszował się dynią tej jesieni, a my mamy dla Ciebie niezwykle pyszny przepis na smoothie, który Ci w tym pomoże! Dyniowe smoothie Maple Pecan jest pełne smaku, który sprawia, że mamy ochotę zawinąć się w koc, a jednocześnie daje nam korzyści z dyni, które utrzymają nas w dobrym samopoczuciu i dodadzą energii w sezonie wakacyjnym.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki posiekanych orzechów pekan, plus więcej do posypania
  • 1 filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego*
  • 1/2 szklanki mrożonych płatków kalafiora**
  • 1/3 filiżanki puree z dyni z puszki
  • 1-2 łyżki czystego syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli morskiej

INSTRUKCJA:

  1. Umieść pekany, mleko migdałowe i płatki kalafiora w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wlać do szklanki, dodać dodatkowe posiekane pekany na wierzchu i posypać jeszcze kilkoma szczyptami cynamonu i mielonej gałki muszkatołowej. Smacznego!

15 lutego 2021

Hubert Budzich

Pracownik naukowy, testujący maszyny do blendowania oraz ich wpływ na jakość otrzymywanego produktu.