Zielone koktajle 4 błędy, które popełniasz przy blendowaniu zielonych koktajli

Zielone koktajle na pewno są dla naszego organizmu bardzo dobre. Warto wiedzieć czego trzeba unikać w trakcie ich przygotowywania oraz spożywania Zielone koktajle, które na całym świecie określa się jako green smoothies to bardzo dobre rozwiązanie dla naszego organizmu. Dzięki nim będzie można oczyścić organizm z toksyn, usunąć złogi z układu pokarmowego czy wydalniczego, uda się dodać energii oraz wigoru. Trzeba jednak pamiętać, że nie można popełniać pewnych błędów w czasie ich przygotowywania. Postaramy się tutaj krótko powiedzieć o tych błędach, które bardzo często są powtarzane.

1. Takim podstawowym błędem będzie wybieranie ciągle takich samych warzyw do przygotowywanych koktajli. Jeśli tak będziemy robić to można niekiedy kumulować szczawiany i tym samym nie będzie to korzystne dla organizmu. Jednocześnie nawet to co wydaje się nam najlepsze i będzie nam bardzo smakować prędzej czy później po prostu się nam znudzi, jeśli będzie się ciągle spożywać. Dlatego przede wszystkim warto stawiać na różne propozycje warzyw sezonowych, które na pewno będą dobrze smakować a jednocześnie będziemy mieli gwarancje, że są one zdrowe, naturalne.

2. Drugi błąd, który wielu osobom się zdarza to miksowanie zbyt dużej ilości różnorakich składników. Nie będzie to błąd karygodny, ale taka mieszanka może mieć różny charakter i nigdy nie wiemy jak konkretnie nasz żołądek będzie w stanie na nią zareagować. Nie wszyscy mają taki żołądek, że będzie bez problemu na takie mieszanki decydował. Dlatego zawsze trzeba w miarę możliwości brać pod uwagę te kwestie, które będą pozwalały przygotować smaczny koktajl np. przez dodatnie jakieś przyprawy takiej jak imbir czy kurkuma. Jednocześnie smak będzie tutaj wzmocniony a nie będziemy stawiać na kilkanaście różnych składników warzywnych i owocowych. Czasami właśnie lepiej będzie taką opcje wybrać i cieszyć się zdrowymi koktajlami, które również nie będą burzyć pracy naszego układu pokarmowego.

3. Wiele osób popełnia także błąd przy spożywaniu tego typu napojów. Nie powinno być tak, że będziemy pili koktajl jak to się mówi jednym duszkiem. Wtedy bowiem do organizmu dostanie się od razu a jeśli będziemy go spokojnie pili i będzie się mieszał ze śliną to można oczekiwać, że już wtedy rozpocznie się pierwszy etap trawienia. I właśnie dzięki temu organizm lepiej poradzi sobie z poszczególnymi składnikami i będzie mógł z nich lepiej korzystać. Cenne witaminy i minerały jakie chcemy dostarczyć z koktajlem nie będą dobrze strawione, jeśli zdecydujemy się na raz wypić cały taki napój. Dobrze będzie każdy łyk spokojnie brać do ust i połykać delikatnie, wolno. Najważniejsze to delektować się smakiem takiego koktajlu

4.Pora spożycia koktajlu również ma znaczenie. Spożywanie koktajli należy także odpowiednio korelować z posiłkami. Jeśli będziemy pić koktajl zaraz z po obiedzie to taka mieszanka sprawi, że wszystkie zdrowe składniki koktajlu niestety w naszym żołądku sfermentują i tym samym nic korzystnego z tego nie będzie. Dlatego dobrze będzie spożyć taki koktajl albo 2-3 godziny po posiłku a najlepiej około godziny przed jego spożyciem. Jeśli znamy tych kilka podstawowych zasad, gdy chodzi o przygotowywanie i spożywanie zielonych koktajli to będziemy mogli czerpać z nich więcej pozytywnych składników i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

8 lutego 2016

Dagmara Kowalik

Dietetyk, swoje metody leczenia opiera na ziołolecznictwie. Podkreśla, że częste stosowanie domowych wyrobów z owoców, ziół i warzyw poprawia koloryt cery i zwalcza większość stanów zapalnych.